W naszym przedszkolu odbył się wyjątkowy dzień, który poświęcony był jednemu z najważniejszych posiłków – śniadaniu. Z okazji Dnia Zdrowego Śniadania dzieci uczestniczyły w inspirującym spotkaniu z panią dietetyk Dominiką Kuśmierczyk, która w przystępny i ciekawy sposób opowiedziała najmłodszym o tym, jak ważne są zdrowe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat.
Podczas spotkania dzieci dowiedziały się, że zdrowe śniadanie to nie tylko kanapka z pełnoziarnistego pieczywa czy płatki z mlekiem, ale również warzywa, owoce, jajka, nabiał i orzechy. Pani dietetyk pokazała dzieciom kolorowe ilustracje produktów, które warto włączyć do codziennego menu, a akże przestrzegła przed nadmiarem słodyczy i słodzonych napojów. Dzieci z dużym zainteresowaniem słuchały i chętnie odpowiadały na pytania, dzieląc się swoimi ulubionymi śniadaniowymi potrawami. Kolejnym punktem dnia było samodzielne przygotowywanie śniadaniowych kanapek. Na stole czekały na nie świeże produkty: pełnoziarniste pieczywo,masło, wędliny, sery, jajka, warzywa takie jak ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata, papryka oraz szczypiorek,a także herbatka i kawa zbożowa. Każde dziecko mogło samodzielnie zdecydować, co znajdzie się na jego kanapce, tworząc zdrowe i kolorowe kompozycje.Na koniec na dzieci czekało wspólne przygotowywanie owocowych koktajli. Każda grupa miała okazję samodzielnie wybrać świeże owoce, takie jak banany, borówki, kiwi, jabłka, a następnie – z pomocą pań nauczycielek – przygotować z nich pyszny i zdrowy napój. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem mieszały składniki i z niecierpliwością czekały na efekt końcowy.
Klaudia Łapot-Domoradzka